Verbeterde ifc modellen wordpress artikel banner webpagina

Geplaatst op: 19 / 09 / 2022

Maak minder fouten met een verbeterde import van IFC-modellen

Een BIM-integratie zorgt ervoor dat alle juiste informatie toegankelijk is voor alle betrokken partijen binnen een bouwproject. Zo wordt het werk efficiënter zou je zeggen. Maar ook bij de integratie van BIM bevinden zich knelpunten die kunnen leiden tot tijdverlies. Er blijkt een grote uitdaging te liggen in het delen van gegevens wat betreft artikelcoderingen binnen IFC-modellen. Zo zijn de coderingen voor productgroepen, instortvoorzieningen, maar ook algemene gegevens zoals mengsel, wapening en isolatie uniek per tekenbureau. Dit zorgt voor verwarring wanneer de uitvoerende producent informatie uit het IFC-model haalt om zijn productie voor te bereiden. Hier biedt KomexoBeton dé oplossing.

Voordeel van uniforme artikelcoderingen.
Er zijn genoeg redenen om uniforme artikelcoderingen te koppelen aan een IFC-model. Met het IFC-model worden posities en afmetingen van verschillende onderdelen inzichtelijk gemaakt. Helaas blijven specifieke details van het desbetreffende onderdeel vaak achter. Dit wordt veroorzaakt door de verschillende artikelcoderingen die tekenbureaus gebruiken. Zo kan een instortvoorziening bij het ene tekenbureau ‘instortvoorziening 1’ heten, terwijl dezelfde instortvoorziening bij het andere tekenbureau ‘instortvoorziening A’ heet. Voor de uitvoerende producent is dit op logistiek vlak erg verwarrend. Het wordt hiermee onduidelijk wat de voorraad, kosten en herkomst van bepaalde onderdelen zijn. Het gevolg hiervan kan zijn dat de producent een aantal onderdelen achteraf moet bestellen of incomplete onderdelen levert aan de volgende partij. Daarmee worden andere processen in de planning opgeschoven en dat brengt kostbaar tijdverlies met zich mee. Op dit moment wordt dit probleem veelal handmatig verholpen, wat ook zeer tijdrovend is. Ivo Kikken, directeur en senior consultant van Komexo voegt toe: ‘Het komt voor dat betonbedrijven de IFC-modellen in een eigen omgeving inlezen om vervolgens een eigen tekening te reproduceren die aansluit op de interne processen en logistiek. Daarnaast worden in de eigen tekening de eigen artikelcoderingen toegevoegd. Dat kost ontzettend veel tijd. Een uniforme artikelcodering voorkomt dit.’

Een stap vóór met KomexoBeton.
Op basis van de ILS-richtlijnen heeft Komexo in samenwerking met verschillende partijen binnen de branche een structuur aangebracht die de integratie van BIM bevordert. De ILS-richtlijnen vormen een goede basis, maar zijn helaas niet gedetailleerd genoeg voor de logistieke aansturing. Binnen KomexoBeton zijn verschillende artikelcoderingen per tekenbureau toegevoegd aan de database. De uitvoerende producent kan vervolgens via een eenmalige actie deze coderingen koppelen aan zijn eigen artikelen. Wanneer er dan een IFC-model uit een BIM wordt ingelezen, staan de juiste coderingen automatisch bij de juiste artikelen. Naast de attributen met bijbehorende maatvoeringen worden ook alle elementen inclusief stuklijst geïmporteerd. Hiermee wordt de informatie uit het IFC-model inzichtelijker en kan men met eigen coderingen blijven werken. Met name wordt de stuklijst door deze structuur toe te passen sterk verbeterd. Ivo Kikken legt uit: ‘Plantechnisch voorkom je een heleboel uitdagingen als je deze oplossing toepast. In één oogopslag valt direct te achterhalen of er bepaalde onderdelen voor een specifiek betonelement besteld moeten worden. Zo win je tijd in de planning en maak je minder fouten binnen productieprocessen.’ Met deze toepassing binnen KomexoBeton wordt informatie nóg makkelijker uit het BIM-model gehaald. Tevens kan verwerkte informatie direct teruggezonden worden naar dezelfde omgeving waardoor je de workflow optimaliseert.