Komexobeton a naar bim

Van A naar BIM

Optimaal samenwerken in een digitale omgeving. Dat is waar BIM (Building Information Modeling) voor staat bij KomexoBeton.

3D-tekening centraal

Bij BIM staat de 3D-tekening van een project centraal. Wijzigingen komen via het BIM model in de tekening en worden intern vrijgegeven. De tekening is leidend voor alles: van projectplanning tot administratie en van inkoop tot facturering.

Veel bedrijven focussen op BIM. BIM is immers het middel voor een vloeiende informatie overdracht, al mogen we stellen dat net dit voordeel in praktijk vaak niet gehaald wordt. Onderzoek binnen onze klantenkring leert ons dat het BIM model in praktijk verdeeld kan worden in LINKS en RECHTS.

De linkerzijde van het BIM model zijn wij als het ontwerp van het project/gebouw. De rechterzijde kenmerkt zich als de zijde waarin uitvoering, productie en levering plaats vinden. In praktijk is gebleken dat met name een uniform model voor directe communicatie tussen ‘links’ en ‘rechts’ ontbreekt. Ja, er zijn methoden om informatie van het ontwerp naar uitvoering te brengen, IFC modellen alsook integratie met Tekla/Allplan/Revit/e.a. via (P)XML kan worden gezien als een redelijke standaard.

Wanneer je als uitvoerend producent echter tekeningen van meerdere buro’s ontvangt wordt het vaak moeilijker om alle informatiestromen te bundelen. Dit is waar KomexoBeton een oplossing voorziet. Enerzijds kan informatie uit het BIM model moeiteloos worden verwerkt tot uitvoeringsdata, anderzijds kan informatie van de uitvoering ook direct weer worden teruggezonden naar het BIM model. We kennen de plaatjes wel uit de folders waarin het BIM model langzaam wordt ingekleurd qua status (gemonteerd, geleverd, geproduceerd, enz.). Natuurlijk is dit vandaag de dag al mogelijk door status manueel te verwerken in het model van ‘rechts naar links’. Ook zijn wij dat custom-made koppelingen worden gerealiseerd tussen Excel en het BIM model. Echter, wat nu als dit automatisch kan? ERP wordt gelinkt zoals het schema weergeeft en geeft per element data retour aan het BIM model. Hoe? Dat leggen wij u graag uit op basis van een aantal praktijkcases.

Inzicht

Het grootste voordeel van BIM is dat u meer inzicht heeft. Omdat alles in de 3D-tekening staat, weet u onder andere:

  • Wat minder- of meerwerk is
  • Welke wijzigingen verrekenbaar zijn
  • Wat de status is per element
  • Welke bouwfase/-laag aan het element gekoppeld is

Verder voert u eenvoudig kwaliteitscontroles uit, heeft u inzicht in detailplanningen en zijn alle stappen visueel zichtbaar.
KomexoBeton integreert alle bekende tekenprogramma’s zoals (o.a.) Tekla, Revit, Allplan en Strakon via IFC en/of (P)XML modellen. U blijft daarom gewoon werken met uw vertrouwde software, aangevuld met KomexoBeton.

Komexobeton advies

Advies van consultants

De consultants van Komexo brengen het volledige proces binnen uw bedrijf in kaart. Wie communiceert waarover, wanneer en wat is het resultaat? Welke stappen neemt u om van idee tot resultaat te komen? En waar zitten knelpunten?
Vervolgens brengen ze u een helder advies uit over mogelijke optimalisaties en de fasering daarin.

Komexobeton start met bim

Start met BIM

Met de aanpak van KomexoBeton bent u in staat om projecten te bewaken, de productie aan te sturen, digitaal te factureren en de volledige planning te maken. Alles wat hoort bij een project, is direct gelinkt aan het BIM-model.
U werkt met alle collega’s in één systeem. Zo weet u altijd precies wat de status is: bij de planning, op de werkvloer en op locatie.
Daarom zegt KomexoBeton: stop met communiceren, start met BIM.